instagram

Vårens tekniker, och vad det blir till sommaren

Foundation 5
Jag har alltid byggt all css själv till mina projekt. Ramverk har känns trist, fel, gjort lite fel saker, överdimensionerade eller helt enkelt onödiga. Detta var sant fram till för en vecka sedan, då jag helt sonika skrev om all css till Poetfreak, och baserade detta på Foundation 5. Det tog mig ca 2 veckor att genomföra omskrivningen. Jag använder ca hälften av det komponenter Foundation erbjuder och jag lyckades slänga iväg ca 60 procent av min egen kod.

Fördelarna är tydliga, det gick snabbt. Det är skrivet i sass, och man kan kompilera de delar man vill ha och på så sätt minska overheaden. Eftersom det är sass kunde jag lägga till de mixins jag saknade, och på så sätt strukturera upp allt på ett bra sätt. Ramverket för sig, mina egna tillägg för sig, min egen config, och egna komponenter för sig. Grunt gör därefter jobbet och bakar ihop det jag vill ha till en enda fil att inkludera.

Vagrant
Jag har tagit mig i kragen och gjort en egen utvecklingsmiljö. I flera år har mamp gjort ett strålande jobb men under våren behövdes en gemensam miljö för ett projekt med flera utvecklare. Lösningen fick bli en Vagrant, med hjälp av puppet. Jag är verkligen inte någon sysadmin, men det var förvånande enkelt att få ihop en miljö som gör vad vi behövde. Förstår att många använder vagrant.

Först utgick jag ifrån ett github-projekt som hade nästan det jag behövde. Efter att ha labbat lite med det, och kört fast, tog jag en lunch med en riktigt duktig sysadmin som guidade mig vidare. Någon vecka senare hade jag byggt en helt egen Vagrant, fått in exakt vad jag vill ha. Denna miljö har vi nu kört på en ca två månader. Vagrant är super.

BackboneJS
Sist ut på detta, men jag har arbetet en del i Backbone under våren. På jobbet fick jag ett js-tungt projekt och jag behövde göra detta i wp. Det finns en del alternativ för js-ramverk men eftersom Backbone finns i wp core så fick detta bli min lösning. Efter några dagars inledande förvirring över deras MV*-tolkning, och över bristen på exakt struktur så landade allt i en ordentlig förtjusning. Projektet är inte helt klart, men bekantskapen med Backbone, och Underscore, är väldigt positiv. Det blir en tydlig struktur och uppdelning mellan de olika delarna (filerna) vilket är bra. Hoppas på fler liknande projekt framöver, kommer de inte få jag väl skriva om endel Poetfreak-js till Backbone under hösten.

Poetfreak
Projektet har passerat 10 000 registrerade användare och det skrivs ca 300 texter på en vanlig dag. Jag ligger fortfarande kvar i Laravel (4.1) och mysql. Jag bygger inte speciellt mycket nya funktioner men jobbar massor med optimeringar, långsamma frågor, cachning i olika lager osv. Jag ligger fortfarande kvar på ett helt vanligt webbhotel med ett helt vanligt konto. Drömmer såklart om egen server, ordentlig Opcache, Memcache, bättre möjligheter att bevaka vad som faktiskt händer i min applikation för att göra den ännu mer resurssnål.

Det handlar såklart om kostanden. Poetfreak är en helt gratis tjänst. Jag betalar för allt själv. Det känns än så länge bra, men det gör att jag tvingas hålla teknikvalen på en ganska billig nivå.

Content block i wp
Sist men inte mist, en önskan jag hoppas kan slå in. WordPress utvecklas på ett bra sätt tycker jag men en sam som inte riktigt är på plats är ”content block” dvs att man bygger upp sida utifrån flera mindre byggstenar, snarare än utifrån en klassisk Post eller Page. Det  finns fler olika projekt som pågår och många är lovande. Det har varit fins om ett av dessa slipade till och blev en wp-standard. Fördelen med detta skulle vara att saker som json-api, export/inport osv troligen skulle fungera.

October cms
Avslutar med något som komma skall. Jag är inte speciellt road av cms generellt men detta är byggt på Laravel, som jag ju har en cruch på. En beta är utlovad till Maj, och sedan för vi se vad som händer. Laravel är just nu väldigt stort, och utvecklas ständigt. Det är dock inte alls säkert att ett cm på Laravel blir lika framgångsrikt. Men visst hade det varit intressant med ett bra, icke spagetti, cms, byggt på bra utbytbara komponenter.