instagram

Ny flyttar jag till Laravel Forge, Linode och AWS

För en tid sedan kom Laravel Forge. Det en tjänst som hanterar servrar på ett snyggt sätt. Bra för mig som vuxit ut mitt vanliga web-hotell, men ändå inte vill eller kan konfigurera en helt egen Linux-server. Forge skapar helt enkelt en server speciellt anpassad för att köra Laravel-appar (lite som Nodejitsu för nodejs).

Forge placerar sedan ut denna server på någon molntjänst, som man väljer själv. Utöver själva bygget av servern erbjuder Forge även integration mot Github och Bitbucket så man kan klicka på ”deploy-knappen” eller aktivera auto-deployer efter en push till sit git-repo. Och som grädde på moset finns det en Vagrant man kan köra lokalt, som har exakt samma setup som byggena i produktion vilket är supersmidigt.

I helgen tog jag mig i kragen och flyttade Lyriken.se till Forge. Jag valde en server hos Linode (location London) som erbjuder snabba virtuella maskiner. Jag skapade ett AWS-konto och flyttade in alla bilder till en S3-bucket, jag bytte ut min filcache mot Redis (som finns i alla Forge-servrar), och slutligen checkade jag in all kod i ett privat github-repo. Vid varje push uppdateras alla dependecies med Composer, nya migrations körs.

Låter det dyrt?

visst, men inte mer än vad mitt morgonkaffe hos Gateau kostar, kring 45kr/månad.