instagram

En riktigt snabb lyrisk sajt, supersnabb faktiskt

Jag är en performance junkie, en sådan så gärna mäter, skruvar och hela tiden försöker förbättra laddtider och egentligen allt som har med en snabb webbsida att göra.

Nu när allt fler, använder mobilen som browser är hastigheten oerhört viktig parameter i ett webbprojekt.

Därför tänke jag dela med mig lite av mitt senaste performanceprojekt, att göra Lyriken.se supersnabb. Allt handlar egentligen om att mäta, ändra och sedan mäta igen.

Håller man på ett tag kan resultatet bli detta. Mätningen är gjord på utmärkta Webpagetest.org som alla borde använda. Jag har inte tillgång till ett CDN, därav visas ett X i sista rutan.

aaa

Och vatenfallet för mätnigen ser ut såhär.

graf

Som man kan se har mina ändringar för att ladda statiska resurser från en egen domän gjort nytta. Jag har dessutom gjort en liten ändring i min eTags konfig (.htaccess). Det som fortfarande laddar långsamt är Google Analytics och webbfonter. Trist men svårt att göra något åt eftersom dessa hämtas över nätet.

Jag har medvetet valt en av de vanligaste webbfonterna, Open Sans. Orsaken till det är att möjligheten att användarna redan har denna i siom browsercache är ganska stor, jämfört med om jag hade använt en mindre vanlig.

Samma sida men nu är mätningen gjord med Google Page Speed. Helt grönt men ändå utrymme för att göras än lite bättre.

pagespeed