instagram

Jag bygger community på WordPress, håll tummarna mina vänner

Jag driver sedan några år Poetfreak.com (med per o). Det är en sajt där poeter kan dela texter med varandra och för tillfället finns kring 110 000 publicerade alster av några tusen skribenter, till detta kommer kring 200 000 kommentarer. Allt är byggt på Codeigniter MVC, vilket har fungerat väldigt bra. Nu känns bygget dock lite utdaterat och hela plattformen behöver ses över.

Jag kan såklart bygga en ny specialsydd sajt igen, med allt vad det innebär men jag har varken tid eller lust att slita med det (jag vill ju ha ett liv åxå). Det är kul men tidkrävande att uppfinna cachehantering, skriva mängder av tester eller bygga en helt egen db-arkitektur, sånt tar tid (även om det blir bra). Så, nu har jag istället dragit igång ett projekt för att porta över allt till WordPress, enkelt, snabbt och ”tillräckligt bra”.

Galet, konstigt och vansinne kan tyckas för WordPress är ju ett bloggverktyg och Poetfreak.com är en community, vilket definitivt är en helt annan kopp te. Stora skillnader finns men om man väljer att se WP som en låda för strukturerat innehåll som har API:er för att kunna stoppa in och dra ut innehåll ur lådan, jag då har vi en plattform som gör exakt det jag behöver göra!

Men andra orosmoln finns, WP har kärlek till helsides-cachning medans Poetfreak.com kräver att allt renderas i realtid med cachade fragment. WP är ganska databasintensivt, och i mitt CI-bygge har jag arbetat stenhårt för att få ner (nästan få bort) db-accesserna genom att i första hand lägga allt innehåll direkt i minnet, och sedan serva sidor från serverns ram. Potfreak.com har dessutom mängder av funktioner som WP saknar helt, till exempel ett eget meddelandesystem, intern statistik, integration med PayPal, ett publikt rest-api osv. Och sist men inte minst, all editering av innehåll sker direkt på fronten (på Poetfreak.com), det finns inget backend (motsvarande wp-admin). Allt detta blir en utmaning.

Stora fördelar finns också. Temahanteringen är fantastisk och vansinnigt lätt att använda. Då jag skapar en sida är det bara att lägga till en tpl-page och det renderar som det ska. Hantering av url:ar gör att att jag förhoppningsvis slipper routa på egen hand, det funkar, out of the box. Jag slipper skriva egen sql, och allt vad det innebär med saker som säkerhet, tester av egna index osv. Förhoppningsvis räcker WP_Query() för mina behov. Mina nya favoriter Transients API och Memcached Object cache ska kunna hantera det mesta som hör till cachning och för oinloggade fungerar sidcachning helt ok. Hantering av användare och poster samt kategorier finns klara. Det finns enkla API:er för att spara, uppdatera en post. Det finns hantering av användares behörigheter och flöden för registrering av nya användare. Och inte minst så finns det ett backend för mig att använda och konfa i. Det finns en stabil db-arkitektur och ett inbyggt sätt att lagra extra data (option-tabellen).

Mängder saker ligger och bara väntar på att användas och till det lägger vi en fantastisk dokumentation, en enormt stor användarbas, en galet enkelt hantering av uppdateringar av core. Så, jag hoppas och tror att det kommer gå bra. Jag börjar i alla fall nu direkt.